Как да разпознаваме самозалепващите фолиа?

 

Научете основните разлики между мономерно, полимерено и каст фолио,
както и различните им лепилни характеристики.


Какъв резултат търсите? Важно е изборът на фолио да се определи  от конкретното предназначение и нуждите на проекта. Мономерните фолиа са подходящи за краткосрочни приложения, докато полимерните и каст фолиата са по-добър избор за средносрочна и дългосрочна употреба, като каст фолиата предлагат най-високо качество, издръжливост и са с фокус към автомобилната графика.

Ламинирането е решаващ фактор при работа с различни видове фолиа и може значително да повлияе на издръжливостта и външния им вид. Не пренебрегвайте правилния избор на лепило.

Научете повече по-долу!

Видове самозалпващи фолиа

Мономерно фолио

Мономерното фолио обикновено е по-бюджетно и има по-кратък живот в сравнение с полимерното и каст фолиото. Подходящо е са за краткотрайни приложения върху повърхности с минимални извивки и изпъкналости, където не се изисква висока издръжливост. Мономерните фолиа имат ограничена устойчивост на ултравиолетово лъчение, което означава, че могат да избледнеят или да станат крехки под продължителна директна слънчева светлина. Подходящи са за краткосрочни рекламни кампании или временни промени в дизайна на автомобила.

Подходящи за:

  • краткосрочни графики и малки стикери
  • монтаж върху непретенциозни, плоски повърхности

Полимерно фолио

Полимерните фолиа се произвеждат от по-сложни полимерни материали, което им осигурява по-дълъг живот и по-добра устойчивост на UV радиация и атмосферни влияния. Те са подходящи за средносрочни приложения и са по-гъвкави от мономерните фолиа, което позволява по-лесно нанасяне върху извити повърхности. Имат по-дълъг живот и са по-устойчиви на избледняване, което ги прави изгодни за дългосрочни рекламни цели или промени в дизайна.

Подходящи за:

  • средносрочни приложения
  • по-висока устойчивост и възможност за нанасяне дори върху леко извити повърхности
  • подходящи за графики върху по-плоските зони и елементи на превозни средства

Каст фолио

Каст фолиата са най-висококачественият и издръжлив тип фолиа, предназначени за облепяне на автомобили и други по-сложни обекти. Те се произвеждат чрез процес на леене, включващ висока температура и налягане, което им придава изключителна гъвкавост и способност да се адаптират към сложните извивки и канали. Отличават се с дълготрайност  и отлична устойчивост на UV радиация и атмосферни влияния. Те са идеални за дългосрочни приложения - брандиране на  автомобили, цялостна  промяна цвета на автомобила  или други рекламни цели изискващи облепяне на обекти с кривини за по-дълъг срок.

Подходящи за:

  • дългосрочни приложения върху сложни извити повърхности
  • идеален за цялостно брандиране на автомобили

Какъв е ефекта от ламиниране?

Мономерно фолио с ламиниране
Ламинирането може да удължи живота на мономерното фолио, като го предпазва от механични повреди, UV радиация и атмосферни влияния. Чрез ламиниране на мономерно фолио, то може да стане подходящо решение за средносрочни приложения, където се изисква повишена устойчивост на повреди и избледняване.


Полимерно фолио с ламиниране

Подобно на мономерното фолио, ламинирането може да удължи издръжливостта и устойчивостта на полимерното фолио. Ламинирайки полимерно фолио, то е подходящо за средносрочни до дългосрочни приложения, особено при превозни средства, където е необходима защита на дизайна от повреди и UV радиация.

Каст фолио с ламиниране

Каст фолиата обикновено са висококачествени и издръжливи сами по себе си, но ламинирането може да осигури допълнителна защита и да удължи живота им. Ламинирането на каст фолиото е идеално за дългосрочни приложения като цялостно облепяне на автомобили, където издръжливостта и защитата на визията са от решаващо значение.

Изборът на лепило има значение

Отстраняемо лепило

Фолио с отстраняемо лепило позволява лесно премахване, без да оставя следи по повърхността. Този тип фолио е идеално за временни приложения, като краткосрочни рекламни кампании или сезонни декорации. Отстраняемото лепило обикновено има по-кратък живот върху външните повърхности и се отлепя по-лесно от перманентно лепило.


Перманентно лепило

Фолиото с перманентно лепило има по-трайна адхезия и обикновено се използва за дългосрочни приложения. Това лепило е подходящо за проекти, предназначени да издържат няколко години. Премахва се по-трудно и е възможно да остави следи от лепило по повърхността, което изисква последващо почистване.


Лепило с канали

Лепилото с канали (Airflow) е специален вид, който позволява по-лесно монтиране на фолиото. Благодарение на уникалната си структура, то улеснява отстраняването или извеждането на въздушните мехурчета по време на монтаж, постигайки гладък външен вид. Това лепило обикновено се използва за големи, гладки повърхности каквито са реклама върху прозорци или облепяне на врати. Минимизирането на мехурчетата при монтаж и осигуряването на перфектен външен вид са от съществено значение. Лепилото с канали може да подобри качеството на нанасяне и да постигне по-добри резултати.


Искате да научите повече?

Обадете ни се! Нашите служители са на ваше разположение и с радост ще отговорят на вашите въпроси! Можете да ни пишете имейл или да се свържете с нас през нашия уебсайт. За актуална информация следвайте нашите профили в социалните мрежи. Вярваме, че сме ви помогнали!

Scroll to top